Najbolja kajgana prema receptu Anthonyja Bourdaina

 



Dobro znano ime američke, ali i svjetske gastronomije, Anthony Bourdain bio je i ostao jedan od onih chefova čiji se savjeti rado slušaju i primjenjuju u svakoj kuhinji.  Buran životni put, težak rad i brdo ukusne hrane stvorili su od Bourdaina jednog od vodećih gastronomskih znalaca na svijetu.

Prije svega chef, a onda i veliki gastronomski putopisac, Anthony Bourdain karijeru je izgradio na fantastičnim okusima i neobičnim krajevima svijeta.

Iako se priprema dobre i ukusne kajgane čini kao najjednostavnija stvar na svijetu, i nešto što svi sigurno znamo napraviti bez greške, Anthony Bourdain ne misli tako. 

Naime, kada pripremamo kajganu, može se dogoditi da se "previše uživimo" u cijelu priču i jaja prejako razmutimo te smjesa bude toliko homogena da se ne razlikuju bjelanjak i žumanjak - što bi se kod pravilno ispećene kajgane ipak trebalo vidjeti. 

Stoga, kaže Anthony, jaja razmutite vilicom, ali tek toliko da se bjelanjak i žumanjak prožmu, a ne da se sasvim spoje u jednoličnu smjesu. 

Potom, na zagrijanu tavu stavite maslac i kada se on lijepo zapjeni, izlijte jaja i prvo ih pustite da se kratko ispeku pa ih miješajte kao da ispisujete broj 8.  Također, Bourdain smatra kako dodavanje mlijeka ili vrhnja neće učiniti kajganu ništa boljom, i da želite okus pečenih jaja, ne neki drugi.  

Kada su pečena, mekana su, pjenasta i izdašna - komadi su lijepi i veliki, a ne mali i potpuno zdrobljeni. I naravno, sasvim lijepo se razlikuju bijeli dio od bjelanjaka i žuti dio od žumanjaka. 

No, kako točno to Anthony radi, pogledajte u videu: